مدیریت صنعت و تولید

جزوات آموزش مدیریت صنعت و تولید، مهندسی صنایع

مدیریت صنعت و تولید

جزوات آموزش مدیریت صنعت و تولید، مهندسی صنایع

ساخت بدون ریخت و پاش و روابط با تدارک کنندگان


ساخت بدون ریخت و پاش و روابط با تدارک کنندگان Lean Manufacturing


رابطه با تدارک کنندگان و تامین کنندگان:

در ساخت بدون ریخت و پاش روابط فروشندگان، تامین کنندگان با سازمان ها و خریداران مورد تجدید نظر قرار گرفته تا روابط تهاجمی و مخفی کاری جای خود را به همکاری، مشتمل بر ظرافت های مفید برای طرفین باشد، در ساخت بدن ریخت و پاش شرکاء تجاری راه های تازه ای برای باهم پیمودن راه و آموزش مشترک طی می کنند.

در این راه همکاری به هر دو سود می رساند و امکان تقلیل قیمت ها و بهبودی مرغوبیت دو جانبه را فراهم می سازد، به طور ایده آل می بایست همکاری بسیار تنگاتنگ و پر از ظرافت های مفید به جای فضایی از عدم اعتماد ناشی از جنگ قیمت ها بر روابط طرفین حاکم است .

 

توسعه مشترک:

همکاری نزدیک در مراحل برنامه ریزی و توسعه محصول مشترک، به قیمت تمام شده کمتر محصولات و اغلب محصولاتی که قابل اعتماد ترند و به علاوه تعمیر و نگهداری آنها نیز آسان تر است منجر می شود، در ساخت بدون ریخت و پاش، تدارک کنندگان عموما به دلیل سابقه خوب، مرغوبیت محصولات، تحویل قابل اتکا و به طور کلی روابط خوب گذشته برگزیده می شوند.

 

تثبیت قیمت های تمام شده:

برای بدست آوردن قیمت های تمام شده قابل قبول، سازنده و تدارک کننده (تامین کننده) با همکاری قیمت های تمام شده هر مرحله از فرآیند تولید را تحلیل و عواملی را که می تواند موجب تقلیل قیمت شود، مشخص می سازند، فنون انجام این کار در ژاپن تحلیل ارزش (Value Analysis) و مهندسی ارزش (Value Engineering) نامیده می شود.

 

عیوب Defects

آرمان ساخت بدون ریخت و پاش، حذف عیوب در کلیه مراحل فرآیند است و هر عیب بلافاصله در جزئیات مورد بررسی واقع می شود، رفع عیب همان موقع که اتفاق می افتد بسیار کم هزینه تر از رفع آن بعد مونثاژ است، عوامل ایجاد عیوب باید به محض بروز عیب تعیین و برطرف شوند، این امر تعامل تنگاتنگ میان سازنده و تدارک کننده را می طلبد.

 

نوسان در حجم سفارش:

جایی که همکاری نزدیک میان سازنده ای و تدارک کنندگان وجود دارد، سازنده از کشیدن گلیم از زیر پای تدارک کنندگان خودداری می کند، به تدارک کننده اخطار یا فرصت کافی برای تغییر در کیفیت و حجم محصولات داده می شود، سازنده می خواهد از جریان پایدار کار و کسب برای تدارک کننده اطمینان یابد.

در خط تولید انبوه، تغییر تولید از یک مدل به مدل دیگر مشکل است، فرصت زیادی برای چنین تغییری لازم است، کارخانه های ساخت بدون ریخت و پاش، با قابلیت انعطاف و به منظور تغییر ترکیب تولیدات در حال ساخت با فقط چند ساعت فرصت، طراحی شده اند. رابطه میان تدارک کنندگان و مونتاژکنندگان برای تسهیل برنامه ریزی دقیق تغییر بین مدل ها، طرح ریزی شده است.


منبع: ماهنامه تدبیر، شماره 58، دکتر فرج اله مجاب



لینک های مرتبط با این موضوع:


برخی مباحث مدیریت خرید و تدارکات